Antim Ivireanul  

Posted by dantntfcs in , ,


               Antim Ivireanul (cca. 1660-1716), mitropolit al Tarii Romanesti(1708-1716).A infiintat tipografiile de la Snagov (1694) si Ramnic (1705) si a tradus, in special din greceste, numeroase scrieri de cult si didactico-morale(printre ele Floarea darurilor).A murit ca un martir, ceea ce a determinat trecerea sa in randul sfintilor Bisericii Ortodoxe Romane, in iunie 1922.Antim Ivireanul, apărător al Ortodoxiei pentru românii din Transilvania.Pentru a veni în ajutor creştinilor atacaţi în credinţa lor, era nevoie de cărţi de doctrină ortodoxă, în special pentru credincioşii din Ardeal, asupriţi de administraţia habsburgică.Sosirea în Ţara Româneasca a tânărului tipograf Antim poate fi socotită un dar dumnezeiesc din acest punct de vedere.
             Una dintre cele 14 cărţi tipărite la Snagov, Mărturisirea Ortodoxă, imprimată de ieromonahul Antim în 1699, era gândită ca o expunere a doctrinei răsăritene în comparaţie cu învăţăturile greşite ale romano-catolicilor şi calvinilor. Carte sau Lumină, cu drepte dovediri din dogmele Bisericii Răsăritului asupra dejghinării papistaşilor, descoperită si aşezată de prea învăţatul ieromonah Maxim Peloponiseanul, apărea în limba română, după numai trei luni de la tipărirea celei dintâi. Ambele cărţi au fost comandate şi plătite de Constantin Brâncoveanu.
În ajutorul românilor ortodocşi din Ardeal a fost trimis la Bălgrad (Alba Iulia), Mihai Iştvanovici. originar din Transilvania, ucenicul lui Antim. În 1699, acesta a tipărit mai întâi o Bucoavnă pentru copii, carte care, printre altele, cuprindea Simbolul de credinţă, cele zece porunci şi explicarea ortodoxă a celor şapte Sfinte Taine. Urmează Chiriacodromionul, predici pentru duminicile de peste an, menită a-i feri pe ortodocşi de alunecarea de la credinţă

This entry was posted on vineri, mai 28, 2010 at vineri, mai 28, 2010 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu