George Baritiu (1812-1893)  

Posted by dantntfcs in , , , , , ,


             Om politic, ziarist si istoric roman.A absolvit Facultatea de Filosofie (1831) devenind profesor la liceul din Blaj, fiind coleg cu S.Barnutiu, TCipariu si Ioan Rusu.In 1835 sa transferat ca profesor la scoala romana din Brasov.Cunostea cinci limbi straine (latina, germana, maghiara, franceza si italiana).A fost redactor la cele doua foi brasovene pe care le-a initiat in 1838-"Gazeta de Transilvania" si "Foaie pentru minte, inima si literatura".Participa la Marea Adunare de la Balj (2/15 mai 1848), in fruntea delegatiei din Brasov, ca vicepresedinte al adunarii.Intors la Brasov, a luat atitudine impotriva macelului comis de unguri asupra romanilor la Mhalt.A contribuit la organizarea asociatiei ASTRA - in 1861 - al carei secretar si apoi presedinte a fost.A initiat tactica Pasivismului, pe care a sustinut-o si dupa formarea dualismului austro-ungar.In 1881 sustine unificarea celor doua partide romanesti din Transilvania.

             S-a stins din viaţă la Sibiu, la data de 2 mai 1893, lăsând posterităţii o bogată operă pusă în slujba făuririi conştiinţei, demnităţii şi unităţii naţionale. În 1911, când ASTRA se pregătea să aniverseze o jumătate de secol de existenţă, conducerea Asociaţiunii a lansat o subscripţie pentru ridicarea monumentului lui George Bariţiu, unul dintre cititorii ei.
George Bariţiu a fost înmormântat în cimitirul bisericii Dintre Brazi, pe atunci de rit greco-catolic. Monumentul funerar, ridicat de rudele sale în anul 1900, aparţine meşterului pietrar I. Roubischeck şi reprezintă un frumos obelisc din marmură neagră.

This entry was posted on luni, mai 31, 2010 at luni, mai 31, 2010 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu